Autocamper Info

Autocamper Info

Hjemmeside adresse: http://www.autocamper-info.dk

Kompakte autocampere er populære. I 2020 havde “Danish Camping Award” valgt at dele autocampere op i to kategorier. Hobby Vantana K 65 ET On Tour er en autocamper i kassevognsegmentet eller Van som de også kaldes, og den vandt i kategorien Autocamper Vans. Vinderen som Hobby selv betegner som en indstiger model, tilbyder alt hvad hjertet begære af komfort. Den har en startpris med enkelt senge på kun 499.950. I den pris kommer modellerne på basis af FIAT Ducato 2,3 l - 120 Multijet, Euro 6d-TEMP, 2,287 ccm, 88 kW / 120 hk, uden start/stop teknologi, Fiat light chassis, originale 15” Fiat stålfælge, 75 liter dieseltank

Hobby Vantana Ontour kommer standard med en hel del udstyr såsom: El-opvarmede elektriske sidespejle, bordcomputer, dieselpartikelfilter, ESP incl. ASR Hillhold og TRACTION+, fører- og passagerairbag, elektriske vinduer, stænklapper foran, centrallås med fjernbetjening, fører- og passagersæde med armlæn "Captains Chair" - drejelig og højdeindstillelig, gardin ved for- og sideruder, hylde over førersæderne, B6-varmeisolering og XPS skum, GFK bund med XPS isolering, myggenetsplissé for skydedør, opbevaringsplads i gulvet, øskner i garage, fuldt udtrækkelige skuffer, rustfri stålvask, 2 gasblus, glasafdækning og elektronisk tænding, koldskumsmadrasser - delbar, vippebar sengebund, kompakt toiletrum med integreret brusekabine, bruseforhæng, udtrækkelig håndbruser, oplukkeligt vindue i mælkeoptik på toilet, 95 Ah AGM forbrugsbatteri, Hobby betjeningspanel, LED belysning i beboelse, TRUMA Combi 4 inkl. 10 L varmtvandsbeholder og frostsikringsventil.

Hobby Vantana opfylder enhvers grundliggende behov. Udover Ontour modellen er der også mulighed for modellerne De Luxe og Premium, der adskiller sig hvad angår motorspecifikationer, udstyrspakker og sporty design udvendig.

Forhandles af:

Heiselberg Auto, Esbjerg
Silkeborg Caravan Center

Link:

Hobby

Niesmann + Bischoff er en en af Europas førende producenter af ekslusive autocampere, der går fra succes til succes. At autocampere fra Niesmann + Bischoff er et af top mærkerne, ses bla. I  den nylige afholdte “Årets populære autocampere” i Tyskland, hvor Niesmann + Bischof autocampermærket fik ikke mindre end tre topplaceringer af de tyske autocamper ejere og interesserede i magasinet Promobil med deltagelse af mere end 16.000 respondenter der kunne vælge årets populære autocampere. Niesmann + Biscoff der producere tre modelrækker, fik i 2017, 2018, 2019 og nu i 2020 en 1. Plads for deres Niesmann + Bischoff Flair i kategorien “Liner”. I 2018, 2019 og nu 2020 en 1. Plads for deres model Arto i kategorien “Integrerede over 80.000 Euro” og en 2. plads i 2017 og ligesom i 2018, 2019 og igen i 2020 en 2. Plads for deres model Smove i kategorien “Delinegrede over 60.000 Euro” samt en 1. plads i 2017.

Niesmann + Bischoff har en liste af anerkendende priser

I 2014 vandt Niesmann + Bischoff med både Flair og Arto det største britiske autocampermagasin MMM´s  “MMM Award” for de bedste luksus autocampere

Vandt i 2015 prisen “ Red Dot  Design Award, 2015”, der er den største verdensomspændende produktkonkurrence for design i høj kvalitet.

Arto vinder “German Design Award, 2016”. I prisen berømmes arbejde, hvis design afslører særligt vellykkede aspekter - en pris, der hædre engagementet hos virksomheder og designere

N+B Flair fik i 2017 “Plus X Award” for høj kvalitet, design, komfort og funktionalitet. Med mere end 600 internationale deltagende mærker, betegnes Plus X Award som den mest betydningsfulde innovationspriser for teknologi, sportslighed og livsstil, og er ment som en orienteringshjælp for slutbrugere.

Ligeledes i 2017 vandt Flair “ German Design Award, 2017”. Juryens begrundelse var blandt andet at Flair formår at besejre konkurrende mærker i topkvalitet og at den har bevist at den kan det.

Desuden har Niesmann + Bischoff i 2019 modtaget prisen for den mest familievenlige virksomhed med over 100 ansatte i Mayen-Koblenz området.

Niesmann + Bischoff har hævet baren

Firmaet har base i Polch, nær Koblenz og Mosel, i den tyske delstat Rheinland- Pfalz og har udviklet sig til autocampere i luksusklassen. Virksomheden har siden 1996 været en del af Erwin Hymer Group. Siden da er firmaet gået fra succes til succes.

Niesmann + Bischoff tilbyder i øjeblikket tre produktserier, hvoraf to er videre udviklet og en er ny. Flair (1994), Arto (1998) og Smove der er fra 2016. At der er lagt vægt på en høj kvalitet og et enestående design har fortjent givet virksomheden de mange priser og udmærkelser.

Niesman + Bischoff er pionerer når det drejer sig om sikkerhed i autocampere og stadig de eneste på markedet der i Liner segmentet har Airbags som standard. De er et af de få producenter der har udført crashtest på deres autocampere. Link: YouTube

De nuværende modeller har givet Niesmann + Bischoff et kæmpe løft i forhold til tidligere modeller og det skyldes ikke mindst Design-Schmiede Studio SYN, der har designet de tre nuværende modeller bestilt af Niesmann + Bischoff. Resultatet er blevet til en ægte komfort oplevelse med sporty linier. Design-Schmiede Studio SYN står også bag en større del af Hymer Gruppens andre modeller inden for campingvogne og autocampere samt ligeledes den højt roste Vision Venture fra Hymer, der er et unikt bud på fremtidens autocamper.

Innovation er en integreret del af Niesmann + Bischoff og virksomheden søger hele tiden nye forbedringer. N+B produktudvikling har også fundet ud af at de klassiske kunder; dvs pensionerede par over 60, er ved at blive indhentet af familier med børn, der ønsker at tilbringe deres fritid i luksuriøse autocampere. Også hos forhandlernes udlejningsafdelinger mangler denne type modeller indtil videre.

En smart investering

Hagl, trægrene og det vi kender alt for godt, nemlig vedvarende regn - taget på en autocamper skal kunne modstå en hel del . Brugen af glasfiberarmeret plast med ekstra højt indhold af glasfiber og en høj grad af tæthed, er med til at give en optimal beskyttelse af et af autocamperes mest udsatte steder og medvirker til at gøre taget robust og ridsefast, ligesom mange andre benyttede komponenter, takket være den høje stivhed i campingkassens stivhed og høj kvalitet af møblerne. Sammenlagt giver det en lydløs kørsel unden nogen for for raslen og knirken.

For at opnå en høj standard er valget af materialer afgørende, som f.eks valg af træfilm til møbler er ridsebestandigt, at møbel polstring kan holde til mange tusinde slidcyklusser og at valget af skum til sideflader har en høj siddekomfort. Det er smart investering, når der er betalt for et særdeles holdbart produkt. Ganske vist dyrere end mange andre mærker, men til gengæld en god investering i et produkt der kan holde til at blive brugt, og en lang levetid med en høj gensalgsværdi. Her er der tænkt løsninger helt ned i detaljen.

Link: Niesmann + Bischoff


Foto: Niesmann + Bischoff

Danish Camping Award 2020 valgte på Ferie for Alle, Weinsberg CaraCore 700 MEG til årets autocamper 2020. Med Weinsberg CaraCore er det lykkedes Weinsberg en fornem indtræden i de integrerede autocamperes rækker. Autocamperen ser rigtig godt ud og viser, hvormeget plads og muligheder en fuldt integreret autocamper har, med sænkeseng, med mange opbevaringsrum og det store badeværelse gør CaraCore til en bedre integreret autocamper, som opfylder de behov som familier og entusiaster vil nyde og have stor glæde af.

Denne nye integrerede autocamper har ligeledes en forbløffende lav startpris og dermed i en helt særlig klasse for sig selv. Value for money er vel det rigtige at sige om Weinsberg CaraCore.

Priser fra 649.900 kr. Priseksempel: Weinsberg CaraCore 700 MEG med 180 hk fra 723.900 kr

Link:

Weinsberg
DK prisliste 2020
Forhandlere

Turister i Tyskland skal for fremtiden være opmærksom på ændringer den tyske færdselslov.  Dato for iførelse endnu ikke fastsat. Fremlagte ændringer der vedrøre, ulovlig parkering på fortove og cykelstier, hvor bøderne sættes op fra 15 til 100 Euro. For fremtiden kan bilister der foretager ulovlig brug af nødsporet se frem til en bøde mellem 200 og 320 Euro og kørselsforbud i en måned.

Overskridelse af hastigheden med 21-25 km/t i byområder giver en måneds kørselsforbud i Tyskland, samt 1 point (punkt) i Flensborg og en bøde på 80 euro. I landområder fra 26 - 30 km/t, 100 euro og 2 punkte i Flensborg, samt 1 måneds kørselsforbud.

For fremtiden kan enhver der ikke danner en "Rettungsgasse" (redningsvej) se frem tll strengere bøder. De der ikke giver plads til udrykningskøretøjer kan se frem til mindst 240 euro, 2 punkte (point) og en måneds kørselsforbud.

For femtiden skal motorkøretøjer holde en mindste afstand til cyklister, fodgængere og e-scootere på mindst 2 meter uden for byerne og 1,5 meter i byerne. Hidtil har den tyske færdselslov kun angivet  en “passende afstand”

Inddrive bøder fra udlandet:

EU har vedtaget et system, der gør det muligt at inddrive bøder på tværs af landegrænser uanset bødens størrelse.

En bøde er særlig irriterende, når du kommer fra ferie, og bøden fra ferien allerede venter på dig i postkassen. Det betyder ikke noget, om det er Tyskland, Italien, Frankrig eller Spanien. Det der er vigtigt er, at det pågældende land er medlem af EU .

Bøder varierer fra land til land, men hvis det pågældende land befinder sig i EU, er det ikke ualmindeligt at inddrive overtrædelsen  tværs af grænserne. Faktisk kan det ende i retten, hvis du ikke betaler den udenlandske bøde.

Kan udlændinge forbydes kørsel i Tyskland?

Alle bilister, der f.eks kører i Tyskland, skal overholde den tyske færdselslov (StVO). Kan en trafikovertrædelse i et andet EU land kan medføre kørselsforbud?

Svaret lyder: Ja, et kørselsforbud kan også udstedes mod udenlandske trafikanter 

Hvordan noteres et kørselsforbud for udlændinge?

I henhold til § 25, stk. 3, StVG hedder det at hvis du er bosiddende uden for Tyskland, er kørselsforbudet noteret på kørekortet med et klistermærke. Er man bosiddende i Tyskland, bliver kørekortet inddraget i perioden for kørselsforbudet.

Er der sanktioner, hvis udlændinge kører alligevel?

Ja, for derved drejer det sig om en kriminel handling. Kørsel uden køretilladelse udløser en bøde- eller fængselstraf.

Skal udlændinge forbydes kørsel i Tyskland?

Generelt er udlændinge på køretur i Tyskland ikke anderledes stillet end tyske bilister: Et kørselsforbud gælder derfor også for udlændinge. Så der er Ingen fribilletter til de, der har erhvervet deres kørekort i et andet land.

Kørselsforbud for udlændinge, der er bosiddende unden for Tyskland.

Kørselsforbud for udlændinge, hvis bopæl ikke er i Tyskland, men i andre lande, noteres kørselsforbudet i det udenlandske kørekort. Til dette formål er det tilladt for de tyske myndigheder at beslaglægge kørekortet. Kørekortet vil efter nærmere anvisning fra de tyske myndigheder få klæbet et klistermærke på kørekortet, der angiver hvornår køreforbudet slutter.

“Punkte” gælder også udlændinge?

Point systemet i Flensburg gælder også udlændinge. Point afhænger af forseelsen.  Får man 1 point for overtrædelser ad gangen er disse aktive i 2,5 år. 2 point ad gangen er aktive i fem år og 3 point ad gangen er aktive 10 år i Tyskland, 1-3 point udløser ingen konsekvenser, 4-5 udløser en påmindelse, hvis omkostninger man skal betale, 6-7 point udløser en advarsel, som man også skal betale for, overstiger man 7 point, har formaninger og advarsler ikke hjulpet og kørekortet indrages og længden af inddragelsen bestemmes af rettet og må forventes at vare mindst 6 måneder.

Færdselsstyrelsen om køreforbud

Hvis du har et dansk kørekort, og du er frakendt førerretten eller du i udlandet har fået kørselsforbud, og har den udenlandske kørekortmyndighed betinget frakendelsestidens eller kørselsforbuddets begyndelsestidspunkt af udlevering af kørekortet til registrering af forholdet eller påtegning herom, eller er der i udlandet sket en administrativ inddragelse af kørekortet, skal du aflevere kørekortet eller forevise dokumentation fra den udenlandske kørekortmyndighed om, at denne myndighed er i besiddelse af kørekortet.

Links:

ADAC
Færdselsstyrelseen
Bußgeldkatalog 2020

Der er ikke noget som den frihedsfølelse, der følger med at tage vejen i retning af et eventyr med masser af oplevelser. Vanskeligere er det for autocamperturister at finde et sted at slå sig ned om natten. At rejse med autocampere er ikke længere forbeholdt pensionister, men flere af de såkalte millennials end nogensinde bliver forbundet med det amerikanerne kalder for “Road Trippers”, der er på udkig efter oplevelser uden for de traditionelle pladstyper. Vanlife er et af de nyeste hits for brug af campere.

Ligegyldig hvor i verden man kigger hen, udvikler en tæt underskov af pladstyper sig. Meget anderledes end typiske campingpladser. I Europa er der skilte mod overnatning forbudt og overfyldte autocamperpladser. Således også i USA, hvor den 33-årige Joel Holland er ejer af det amerikanske modspil til  f.eks France Passion og danske Pintrip med konceptet Harvest Host. I Amerika er der plads til det hele, således at USA´s 10 millioner RV´s (autocamper), har forskellige muligheder at vælge imellem. Selv verdens største supermarkedskæde, Woolmart, med 11.000 butikker tilbyder på mange af deres parkeringspladser en gratis overnatning med tilladelse fra en kvalificeret person og mod at der købes forsyninger som en form for tak, når det er muligt og det er også sådan det europæiske koncept er tænkt. Det er dog ikke et krav og det er uden brug og mulighed for noget som helst.

For 79 USD om året, er der adgang til 1004 pladser på 426 vingårde, 119 bryggerier / destilerier, 262 landbrug, 197 museer og andre attraktioner. For 119 USD om året er der udover førnævnte, ligeledes adgang til 357 golfbaner og “country clubs”, spa-faciliteter og restauranter.

Prisen indeholder gratis app, interaktivt kort, detaljeret ruteplalægning, Host søgning, upload af fotos, månedlig newletter med alt nyt om Harvest Host værter.

Værterne findes hovedsaglig spredt over hele USA, men der er også værter i Canada, Alaska og Baja California (Mexico).

Alle klasser af autocampere er tilladt. Forudsætningen er dog at køretøjer skal være uafhængige: Autocampere skal have et toilet og en lukket tank til spildevand. Dumping af “Gråt vand” spildevand på værtenes grundareal er ikke tilladt. Porta-Potti accepteres men må ikke tømmes hos værterne. Minibusser, telte, overnatning i almindelige personbiler og lastbiler er ikke tilladt. Til gengæld er der mulighed for reservationer.

Harvest Host blev grundlagt i 2009 af Don og Kim Greene og føres idag videre af Joel Holland. Der har været indslag om Harvest Host i “Good Morning America”, Lonely Planet, Popular Mechanics, Trailer life, delish.com og mange flere. Joel Holland har for tidligere bedrifter blevet hædret som bla. "Top 25 Entrepreneurs Under 25” af BusinessWeek Magazine, “Young Entrepreneur of the Year” af the United States Small Business Administration, og “Entrepreneur of the Year” i Greater Washington DC Region af Ernst & Young.

Bemærk: Det er vigtigt at bemærke, at RV-parkering natten over er forbudt ved hvilestop ved vejene i USA, undtagen i følgende stater:

 • Arizona
 • Arkansas
 • Connecticut
 • Illinois (kun på Illinois Toll Road)
 • Indiana (kun på Indiana Toll Road)
 • Kansas
 • Nevada
 • Ny mexico
 • New York (kun i nødsituationer)
 • Ohio (kun på Ohio Turnpike)
 • Oklahoma
 • Oregon (14-timers grænse)
 • Texas
 • Virginia

I alle andre stater risikerer overtrædere af dette forbud at få en bøde, hvis de bliver taget på stedet.

Andre overnatningsmuligheder i lejet autocamper i USA:

Motorhome USA
Camping USA
KOA

Link:

Harvest Host
Facebook

Tyske Grömitz ligger på halvøen Wagrien på den nordvestlige kyst ved Lübeck Bugten og 55 km fra færgelejet i Puttgarden eller 166 km fra Frøslev grænseovergang. Grömitz er efter Sankt Peter Ording og Westerland det tredjevigtigste ferieområde i Slesvig-Holsten.

Grömitz er en af de største og mest populære badebyer i Tyskland og den tilbyder lidt af alting langs den 8 km lange strand, hvor der langs promenaden er butikker, restauranter og en lystbådehavn. Campingpladser ligger der som perler på en snor.

Den 30. April 2020 åbner autocamperpladsen “Achtern Diek”. En sprit ny moderne autocamperplads til 154 autocampere, en komfort autocamperplads  i den højere ende, direkte ved stranden og klitterne. Den moderne autocamperplads er placeret på en 33.000 kvm stor grund og kun adskilt fra havet med et bælte af klitter og en smal kystskov. Store pladser på 7 x 10-12 meter. Afstand til centrum af Grömitz: 1,5-2 km.  Regelmæssig busafgange i alle retninger. Hunde velkommen i snor.

Reception og kørestolsvenlig sanitetsbygning. Automatisk registrering gennem nummerpladegodkendelse og automatisk indtjekning, reception, turistinformation, butik, Sanitetområde med toiletter og brusere, vaskeri, hundebad. Separat serviceområde med separate forsynings og bortskaffelsesområder ved indgange og udgangen. Hundestrand, flere butikker, bistro og restaurant nær pladsen.

Achtern Diek tilbyder ligeledes afslapnings- og hvileområder samt grillpladserat og gratis WiFi. Der er åbent året rundt med sæsonbetonede priser.

Priser: Her

Adresse og website

Achtern Diek – Wohnmobilpark Grömitz
Lensterweg 1
23743 Grömitz
Tyskland

E-mail: 

Links:

www.stellplatz-groemitz.de
Grömitz
TopPlatz

GPS Koordinater: N 54 ° 9'28 "E 10 ° 59’24"

Dronefoto: © Oliver Schmidt - www.olli-zimtstern.com, 2019

 

“Fra guidebog over gratis overnatningspladser til unikke oplevelser for autocamper-turister. Hør hvordan samarbejdet mellem Henriette Rask og turismeforskere har udviklet Pintrip til at være en hub for matchmaking mellem autocampere og værter for særlige mikro-oplevelsessteder.”

Dette er temaet på et indblik om fremtidens turisme i Danmark, hvor TourismX har støttet op om start-ups med innovative projekter. Pintrip var blandt de udvalgte der i 2019 arbejdede på at udvikle et kendt koncept fra bla. Tyskland med Landvergnügen og Frankrig med France Passion, ved fem auditions rundt om i landet. Pintrip blev udvalgt mellem mere end 40 virksomheder og 2019 var ligeledes året hvor Pintrip i Danmark var et helt nystartet koncept. Det har autocamperturister i ind- og udland taget til sig, hvilket salget af omkring 3000 Pintrip Guider viser. Link: TourismXtalks

Det er lykkedes for Henriette og Peter Rask at sætte den klassiske oplevelses form i regi af “bondegårds camping” på agendaen for bæredygtige overnatningssteder for autocamperturister, hvor de besøgende får mulighed for en oplevelse  ud over det sædvanlige. Pintrip har samlet en lang række muligheder for autocampere i hele Danmark, med mulighed for at bidrage til at gårdbutikker, danske vingårde, bryggerier og kroer m.fl, bliver mere bæredygtige ved besøg af det stærkt stigende turistsegment som autocamperturisme er. I tilgift endda med personlig velkomst af værterne som i tilgift kvitterer med mulighed for en gratis overnatning og mulighed for at købe, hvad de lokale værter end tilbyder af lækkerier.

I 2019 gav Pintrip autocamperturisterne 180 steder at vælge imellem. Det er i 2020 steget til 252  destinationer med tilsammen 625 overnatningspladser for køberne af guiden - foreløbig ! Dermed får turister i autocampere mulighed for at lære  Danmark endnu bedre at kende.

Guidebogen som konceptet bygger på, er i 2020 blevet udvidet med en App. Med guiden i bogform medfølger dette års vignette og medlemskort (31.03.2020 - 31.03.2021). Så er der adgang til 24 timers gratis ophold på privat område rundt omkring i Danmark.

Den nye Pintrip App har opdaterede oplysninger om de værter som Pintrip har aftale med, samt Vejdirektoratets oplysninger på tømmestationer for spildevand (gråt vand) og toilet (sort vand).

Du kan bestille guidebogen 2020 på pintrip.eu eller møde Henriette og Peter Rask personligt på Ferie for Alle på stand J7202 i hal J, fra den 21. Til den 23. Februar 2010 i MCH Messecenter Herning.

 

Danmark kom ud af 2019 med et mersalg på +29,1% flere autocampere end i 2018. I tal betyder det 764 fabriksnye autocampere i 2019 mod 592 nye autocampere i 2018. I det sidste år (2017) med 60% registreringsafgift blev der solgt 347 nye autocampere. Der er på to år solgt 2,2 gange flere autocampere i Danmark med den nye afgift på 45%, præcis som formodet overfor daværende Skatteminister Karsten Lauritzen ved indsendelse af forslag til nedsættelse af autocamperregistreringsafgiften på vegne af ACR.

Knap så godt er det gået i Norge og Sverige i 2019. Sverige solgte på grund af ændringer i afgift -42,4% færre autocampere og Norge kom ud med et minus på -13,8% og så lige Finland med et lille minus på -0,5%.

Samlet set blev der i Europa solgt 131.758 fabriksnye autocampere i forhold til 125.042. Det udgjorde et plus i 2019 på +5,4% i forhold til til 2018.

Tyskland er stadig det bedst sælgende land i Europa, med ikke mindre end 53.922 i 2019, mod 46.859 i 2018. Det er en fremgang på +15,1%. Antallet af solgte autocampere i Tyskland er mere end Frankrig, der er det næstbedste sælgende autocamper land og som i 2019 solgte 23.767 nye autocampere.

Ifølge European Caravan Federation havde Tyskland ved starten af 2019 532.682 autocampere, dertil skal tillægges mere end 100.000 ombyggede køretøjer til autocampere ifølge dwif.de og tillagt salget for 2019 på 53.922 giver det et antal på ikke mindre en 686.604 autocampere alene i Tyskland. Det betyder at Tyskland i 2020 runder +700.000 autocampere og dermed ca. 33% af samtlige autocampere i Europa.

Campingvognssalget i 2019

Der er ligeledes godt gang i salget af campingvogne i Danmark, der solgte 2.551 fabriksnye campingvogne og det er et plus på +8,2% i forhold til salget i 2018. Der blev ialt solgt 26.941 i Tyskland der fik en stigning på +10,7%. Det betød at der for første gang er solgt mere en dobbelt så mange autocampere som campingvogne i Tyskland og endda med et plus på 40 autocampere. Total set blev der solgt 78.201 campingvogne i hele Europa og det udgør 59,35% af antallet af solgte autocampere, der som tidligere nævnt udgjorde 131.758 autocampere.

Ifølge European Caravan Federation var der pr. 31.12.2018, totalt registreret 2.008.487 autocampere. Dertil skal der retfærdigvis tillægges de 100.000 ombyggede køretøjer til autocampere som ikke er indeholdt i dette antal ifølge dwif. Sammenlagt med de 131.758 solgte i 2019, var der pr. 31.12.2019 samlet set 2.240.245 autocampere i hele Europa, når der ses bort fra eventuelle fejl i de enkelte landes antal.

Tyskland starter med raketfart i 2020

I 2017, altså for kun 3 år siden var salget januar måned på 1252 autocampere, i 2018 2085 fabriksnye autocampere, men hold nu fast. Her i januar 2020 blev der solgt 3101 nye autocampere. Det er en stigning på 48,7% i forhold til 2018. Også salget af campingvogne steg betydeligt i januar 2020. 1215 campingvogne, mod 944 i 2019. Det er en stigning på 28,7%. Kilde CIVD

Links:

European Caravan Federation

Europæisk salg af fabriksnye campingvogne og autocampere 2010 - 2019

 

Fabriksnye autocamper og campingvogns salg i Danmark 2010 - 2019

   

Den glubende appetit på den nyeste batteri teknologi, har skruet priserne på en af autocamperes aller væsentligste ingredienser, nemlig Lithium batteriet nedad til et betalbart leje.

I det hjørne af verden, hvor Bolivia, Chile og Argentina mødes, findes 75 procent af alle forekomster i verden af litiumkarbonat, en kemisk blanding skabt ved hjælp af litium, der udvindes ligesom salt.

Den største koncentration af Lithium findes i Bolivia. For år siden indgik præsidenten for Bolivia imidlertid en aftale med præsidenten i Iran, ikke just et venligt land for det meste af den frie ikke-muslimske verden, om at sælge alt Bolivias litium til Iran. Det største kommercielle udbud kommer fra Kina. Så hvis du vil købe noget med lithium, bliver du sandsynligvis nødt til at beskæftige sig med kineserne, enten direkte eller indirekte. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men pas på - Som så mange kinesiske ting er de muligvis ikke som de ser ud til.

Lithium er et ædelt og sjældent metal, som er vanskeligt at forfine. Der er mange forskellige kvaliteter af raffineret litium til rådighed for batteriproducenterne. For at blive mere konkurrencedygtige med lavere omkostninger, køber nogen producenter ofte mindre godt lithium for at være mere konkurrencedygtig. “Raw Lithium” af lav kvalitet kan være så meget som 220% lavere i pris end raffineret lithium af høj kvalitet. Naturligvis afspejles den færdige batterikvalitet i renheden af det litium der benyttes, da det er den mest aktive komponent. Et lithiumbatteri af lavere kvalitet fungerer ikke så godt og opvarmes mere end cellen med højere renhed, hvilket resulterer i en kortere batterilevetid.

Pas på med selv at forsøge at importere Litium batterier fra Kina

At købe kinesiske batterier fra et produktkatalog eller en specifikationsbeskrivelse kan give dig problemer. Kina har nogle af de bedste batterifabrikker i verden, der har fremragende produkter, men de har også nogen af de værste.

De bedste leverandører ledes af velkvalificerede ingeniører der har en PhD inden for materialevideskab eller elektrokemi, hvoraf mange har uddannet sig i Europa eller USA. De har foretaget enorme investeringer i fuld automatiserede produktionsanlæg, der er udstyret med japansk automatiseringsudstyr og arbejder under forhold der nærmer sig standarder i lokaler for produktion af halvledere.

De værste er ikke bedre end de værste smedeforretninger på de kanter, hvor hver eneste step udføres manuelt med kun få værktøjer, ingen automatisering, ingen aircondition, ingen proceskontroller, ingen kvalitetsstyring og ingen materiale teknologiske kendskaber og administreres med ansatte, hvis primære færdigheder er en hær af unge arbejdere uden nævneværdig uddannelse, der bor langt hjemmefra.

Link til de bedste batteri leverandøre i verden: Chinabrands

Garantiforpligtigelser:

For det første er der ingen garanti for hvormeget engelsk det kinesiske firma forstår. Hvad angår garanti vil det kinesiske firma fortælle dig hvad du gerne vil høre, men hvis uheldet er ude og batteriet svigter vil fabrikken kun give dig en del af dine penge tilbage. Den type studehandel er maget brugt i Kina. Nogle sender slet ikke penge tilbage. De accepterer ikke kundens ord om at batteriet har fejlet eller er svagt. De vil ofte insisterer på at der foretages elektriske målinger af batteriet og/eller billeder som bevis. Selv disse oplysninger trækker tænder. Mange producenter vil insistere på, at der er installeret  BMS system på batteriet og at kunden skal bevise at man ikke har overopladet eller overafladet batteriet, selv med BMS monteret. Der er mange skrækhistorier om kinesiske firmaer der trækker kunderne rundt i manegen indtil de giver op og til sidst dropper hele sagen uden at have fået en øre.

De største fordele ved Lithium batterier er:

 1. Vægt - op til 40% lettere
 2. Størrelse - mere kompakt
 3. Opladningseffektivitet - genopladningstider
 4. Ydeevne
 5. Livscyklus - typisk tre gange så stor som AGM-batterier
 6. Ikke at skulle bekymre dig om at forlade dem i uopladet tilstand.  

Faldgrupper:

 1. Dårlig kvalitet
 2. Dårlig pris eksponering
 3. Uforudsete omkostninger
 4. Forsinket levering
 5. Forsendelsesproblemer
 6. Mærkning og papirarbejde fejl
 7. Udskiftning på garanti


Foto: BMS på Super B Lithium Batteri

Lithium batterier og BMS

BMS står for Battery Management System. BMS er vigtigt for velfungerende Lithium batterier for at undgå Thermisk Runaway, brand og eksplosion. Ligeledes er det et forkert valg uden temperatur overvågning og UN 38,3 certificering (Transportgodkendelse), celler uden selvudligner mv.I autocampere bruges kun lithiumjernfosfatbatterier (LiFePo4) som indbyggede batterier.

Tidligere Mercedes CEO Dieter Zetsche siger til batteryuniversity.com om formålet med BMS:

 1. Sørge for batterisikkerhed og levetid, der er et must-have for Li-ion batterier.
 2. Oplysninger for funktion i form af ladningstilstand og sundhedstilstand (kapacitet)
 3. Hurtig advarsel og service. Det kan være høj temperatur, celleubalance eller kalibrering
 4. Angive levetid, når kapaciteten falder under den brugerindstillsede målgrænse

Ikke alle BMS tilbyder disse funktioner. De mest basale funktioner er batteribeskyttelse og visning af opladninstilstand (SoC)

At opbygge en bedre BMS er en udfordring, når man tænker på, at vi stadig mangler en pålidelig metode til at læse opladningstilstand. Aflæsning af den resterende energi i et batteri er mere kompliceret end dosering af flydende brændstof. Mens en brændstoftank har en fast dimension og leverer brændstof, der kan måles med stor nøjagtighed, reducerer et elektrokemisk opbevaringssystem dets størrelse, og de ind- og udstrømmende coulombs* kan ikke vurderes med stor nøjagtighed, når batteriet ældes.

 • *Coulomb er en SI-måleenhed for elektrisk ladning. Én coulomb er hidtil defineret som den ladning, som en strøm på 1 ampere leverer i løbet af 1 sekund.

BMS giver også beskyttelse ved op- og afladning; Det frakobler batteriet, hvis de indstillede grænser overskrides, eller hvis der opstår en fejl. Etablerede BMS-standarder er SMBus (System Management Bus), der bruges til hovedsagelig bærbare applikationer, såvel som CAN Bus (Controller Area Network) og den enklere LIN Bus (Local Interconnect Network) til bilbrug.

Stationære batterier var blandt de første, der omfattede overvågningssystemer, og det mest basale er spændingsovervågning af individuelle celler. Nogle systemer inkluderer også celletemperatur og strømmåling.

Indikering af en lille forskel i celletemperatur viser en advarsel om et problem, og måling af spændingsfaldet for hver celle ved en given belastning afslører cellemodstand. Udtørring, korrosion, pladeseparation og andre funktionsfejl kan således identificeres.

BMS er effektiv til at detektere anomalier. Mistet kapacitet er den mest forudsigelige sundhedsindikator for batteriet, og er vanskelig at vurdere, fordi spænding og indre modstand ofte ikke påvirkes. Evnen til at læse mistet kapacitet fra 100 til 70 procent ville være værdifuldt, men de fleste BMS kan ikke gøre dette effektivt, og batteriet kan blive anset som sundt selv om kapaciteten er faldet til 50 procent. De fleste BMS kan kun reagere på uregelmæssigheder, som falder uden for en skønnet kapacitet, såsom spænding forskelle mellem celler forårsaget af celle ubalancer og en ændring i indre modstand.

Nogle producenter af industrielle og medicinske enheder bruger et datostempel til at bestemme slutningen af batteriets levetid, mens andre overvåger cyklustallet. Selvom tællecyklusser kan være forenklede, findes der ingen faste regler, der definerer en cyklus, og nogle systemer kalder det simpelthen en cyklus, når batteriet er fuldt opladet. Dato stempling har den ulempe at de fremmer alt for tidlig udskiftning af batterier der sjældent benyttes, mens batterier der ofte er aktive kan være i brug for længe. Langvarig opbevaring giver batterierne meget kort levetid.

Et BMS tager et aftryk af det "kemiske batteri" under opladning og afladning og etablerer et "digitalt batteri", der kommunikerer med brugeren. Inden det bliver for “langhåret” kan vi konstaterer at et Lithium Batteri ikke bare er et Lithium batteri og sikkerhedssystemet BMS ikke er så enkelt og lige til, samt at disse samlet set gør forskellen på en billigt og et dyrt Lithium batteri. Du kan læse mere om emnet på Battery University HER

Hvorfor har ikke blybatterier brug for en BMS?

Men hvorfor har blybatterier (AGM, gelcelle, syre osv.) ikke brug for et lithiumbatteris styringssystem? For det første er det langt mindre sandsynligt, at de brænder eller ekspodere, hvis noget går galt med opladning eller afadning, simpelthen fordi deres indhold er mindre brandfarligt. Men hovedårsagen vedrører, hvordan cellerne opfører sig, når de er fuldt opladede. Bly syrebatterier består også af celler i serie; hvis den ene celle er lidt mere ladet end den anden, og derfor bliver fuldt opladet før de andre, vil den simpelthen føre strøm gennem cellen, mens den forbliver ved en rimelig spænding, mens de andre celler indhenter samme niveau. På denne måde "udjævnes cellerne", når de oplades.

Har litiumbatterier brug for en BMS?

Lithiumceller er det modsatte: når en celle er fuldt opladet, stiger spændingen pludselig og kan hurtigt nå farlige niveauer. Hvis dette kun sker i en celle, kan denne celle nå farlige spændinger, før den batteriets spænding er høj nok til at registrere som fuldt opladet. Det er således ikke tilstrækkeligt at kontrollere og overvåge batteriets totale spænding for lithiumbaserede batterier, da du skal kontrollere spændingen for hver enkelt celle, der udgør dette Lithium batteri - dette gøres af BMS. Så hvis du vil sikre dig, at dit litiumbatteribatteri er sikker og er brugbart i lang tid - har du brug for et kvalitet og pålideligt batteristyringssystem - BSM.

Priser i Kina kan med transport ikke betale sig

Priser på f.eks den kinesiske hjemmeside Alibaba viser f.eks Deep-lithium-ion-batteri 12V 100Ah LiFePO4-batteri med BMS / LED-indikator viser en lokkende pris på 268 USD optil 199 stk. Med en Dollar kurs på omkring 6,82 er det ikke til at stå for. Her tillægger der mellem 200-230 USD i fragt. Med  Told og 25% Moms, 498 USD, koster dette batteri ifølge skat.dk, en vejledende pris på 3898,00 kr. Vejledende fordi transportøren tager et transportgebyr for at fortolde varen. Dette er normalt ifølge skat 160-250 kr, der skal lægges oveni prisen. Det kan dårligt betale sig at røre ved, når man istedet for 4100 kr. Kan købe et Litium batteri for 4595,- kr med App overvågning og BMS, samt optimal funktion med MPP Tracker, laderegulator. Her er det mellemhandleren, sammen med producent der har produktansvaret. Det spare dig for bøvl hvis det skulle gå galt.

Links til tre blillige tilbud på Lithium fra 3800 - 6000 kr

Lithium Pro
Viva Energi 
Batterinet.dk

Links 

Teknologisk Institut
Battery University

Lille Camperbus på lidt over 5 meter med højt tag og badeværelse bygget over VW T6.1 !.  Normalt har campere i denne størrelse ingen bad og toilet, højest et mobilt Porta-Potti. Bagerst i førersiden er der et bænketoilet, der kan adskilles fra resten af camperen med en foldevæg.

Den største ændring er det udvendige look. Westfalia har valgt de kraftfulde 2,0 liters turbudieselmotorer med 150 hk og 199 hk i Club Joker. Valgfri 4 hjulstræk er muligt på den største T6.1 motor.

Brusebad er der ligeledes blevet plads til. Det sker ved at rummet til badværelset forlænges mod midten med en foldedør og derved bliver til et vådrum. Eneste ulempe ved det at køkkenet overfor i passagersiden ikke kan benyttes imens.

Det lille køkken har to gasbrændere der fungere som komfur og har elektrisk tænding. Overfor ved siden af toilet og vådrum er et 50 liter kompressorkøleskab monteret.

Westfalia Club Joker  er velegnet optil tre personer. Der er som standard Isofix til fastgørelse af barnestole. Sammen med de kompakte demintioner øger det værdien til daglig brug, hvor den også kan stå lovligt i bestående parkeringspladsers plads markeringer.

Sengen under taget har målene 2,15 x 1,27 meter og har punkteleastiske fjedre. Den nederste seng, der består af den ombyggede siddegruppe har en liggeflade på 1,78 meter og en varierende bredde på mellem 83 cm og 100 cm bred. Optimal for en mindre voksen, ung eller barn.

Moderne teknologi

VW T6.1 leveres med start-stop system, der kan genindvinde bremseenergi, 16 tommer chassis, ESP med bremseassistent, ABS, ASR, EDS og Hillhold samt sidevindsassistent. Airbag til føre og passagen er inkluderet i basisprisen.

Ekstraudstyr

Komfortpakke inkluderer et radionavigationssystem med berøringsskærm, cruise control, kabine klimaanlæg, endnu et ovenlys oven over sengen, et multifunktionelt rat i læder og en LED-pakke med dæmpbar belysning.

Motoren kan opgraderes til 199 HK og firehjulstræk med 7-trins automatiskgearskifte, bagakseldifferentiale, anhængertræk, et bakkamera, parkpilot, vognbaneassistent eller et 17-tommer chassis.

Længde  5,29 m, bredde 1,90 m, højde 2,80 m. Tilladt totalvægt 3,0 t

Pris: forhør hos Dancamper

Link: Westfalia